ERASMUS+ projekta “Profesionālā pilnveide kvalitatīvas izglītības īstenošanai” ietvaros Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības skolotāji un audzēkņi papildināja savas zināšanas Itālijā.Četras skolotājas un trīs audzēkņi guva ārzemju pieredzi Itālijas picērijā “IlCastello”, bārā “One Bar &Lounge”un būvniecības firmā. Tika iegūti sertifikāti, kas apliecina profesionālo izaugsmi pavārmākslā, būvdarbos un galdniecībā.
Lūk, audzēkņu un skolotāju iespaidi Itālijā:
Skolotāja Elīna Karaseva Itālijā guva pieredzi bārā “One Bar &lounge”, kurā veica viesmīles pienākumus. Elīna par pavadīto laiku Itālijā stāsta: “Katra diena bija jaunu piedzīvojumu pilna. Nicoteras iedzīvotāji bija ļoti atsaucīgi, labprāt vēlējās uzzināt informāciju par Latviju, par sniegotajām ziemām Alūksnē un par mūsu skolas specifiku un ikdienas darbā nepieciešamajām profesionālajām kompetencēm. Piecas dienas nedēļā ieguvu pieredzi bārā, strādājot no astoņiem rītā līdz divpadsmitiem dienā. Uzdotos darbus veicu labprāt, grūtāk bija ar komunikāciju, jo reti kurš runāja angliski. Brīvo laiku izmantojām, lai iepazītu Itālijas dabu, tradīcijas un kultūru. Neparasta sajūta pārņēma pārvietojoties ar auto pa šaurajām Nicoteras pilsētiņas ielām, cilvēku drūzma un nesteidzīgais dzīves veids. Laiks mūs lutināja un bija iespēja brīvo laiku pavadīt pie jūras, izbaudot sauli un garšīgo saldējumu. Šis brauciens bija neaprakstāms piedzīvojums, par kuru nevarētu vien beigt stāstīt! ”
Būvstrādnieku grupas audzēkņi Ņina Matušonoka un Kaspars Svārups, kā arī būvstrādnieku grupas skolotāja Zoja Kazakova pieredzi guva nelielas pilsētiņas Nikoterasbūvniecības firmā. Šajā mobilitātes braucienā viņi iepazina celtniecības materiālus, kurus būvdarbos izmanto Itālijā. Audzēkņi praktizējās betona masas sagatavošanā un iestrādāšanā, šķembas pamatnes sagatavošanā pirms betonēšanas un betona masas sablīvēšanā, kā arī uzstādīja veidnes. Strādājot apdares darbus, audzēkņi secināja, ka Itālijā tiek izmantoti tādi paši instrumenti un pielietotas tehnoloģijas kā Latvijā.
Kaspars Svārups par pavadīto laiku Itālijā stāsta: “Itālijā mums gāja ļoti labi. Prakses vietā mūs sagaidīja smaidoši un laipni itāļu kolēģi, kas visu pastāstīja un paskaidroja, kur strādāsim un kā nokļūsim prakses vietā. Darba diena gan mums sākās agri, septiņos no rīta. Strādājām līdz četriem pēcpusdienā. Interesanti, ka būvniecības firmā neievēroja itāļu tradicionālo “Siestu”, kad no vieniem līdz pieciem dienā lielākā daļa uzņēmumu un veikalu ir slēgti un mazās Nikoteras ieliņās nevar sastapt gandrīz nevienu pretimnācēju vai autobraucēju. Brīvdienās devāmies uz pludmali, laiks mūs lutināja, varējām gan nosauļoties, gan peldēties okeānā, pēdējā prakses nedēļa bija vēsa, bet tas nekas, jo bija iespēja redzēt vētru Atlantijas okeānā. Šajā praksē viss bija lieliski!”
Ņina Matušonoka piebilst savam grupas biedram: “Pašā pirmajā nedēļa bija uztraukums, vai sapratīšu visus uzdevumus, ko liek darīt. Kolēģi palīdzēja, man neko sliktu par viņiem nav, ko teikt. Nekad nebija brīži, ka darbā būtu garlaicīgi. Labākie kolēģi, kas vien redzēti. Šī prakse man bija lieliska iespēja gan iemācīties ko jaunu, gan pastiprināt savas esošās zināšanas.”
Pavāru palīgu grupas audzēkņa Raita Baltiņa pavadošās personas Dace Ķimele un Solveiga Briediņa, uzskata, ka piedalīšanas šāda veida projektā, ir lieliska iespēja audzēkņiem, kā arī skolotājiem iegūt iespaidus par cittautu darba vidi, kultūru un dzīves stilu, papildināt profesionālās zināšanas. Dzīvot Nikoteras pilsētiņa bija interesanti, šaurās ieliņas, milzīgie kalni, netālu esošais okeāns. Pilsētiņā vienmēr valdīja rosība, bezrūpība, it īpaši uz ceļiem, kur šķiet itāļu autobraucējiem, nav nekādu noteikumu. Katru dienu dodoties uz praksi kopā ar Raiti, skolotājām bija iespēja gatavot dažādus itāļu ēdienus, sākot ar picām, un beidzot ar makaroniem, kuri bija jāveido no pašu pagatavotas mīklas. Skolotāju prāt, šis projekts deva iespēju iegūt noderīgu pieredzi turpmākajai karjerai, kā arī jaunus draugus citās pasaules vietās.
Zoja Kazakova priecājās, ka bija iespēja pastrādāt būvdarbu uzņēmumā. Salīdzināt Latvijas darba vidi ar Itālijas. “Jutāmies ļoti labi, Itālijā bija brīva sirsnīga komunikācija ar dažādiem cilvēkiem, pieredzes apmaiņa, audzēkņiem tā bija lieliska iespēja iegūt ārvalstu pieredzi. Brīvajos brīžos varējām baudīt Itālijas brīnišķīgo dabu un tradicionālo virtuvi.”
Raitim Baltiņam, kurš praksi pavadīja ģimenes uzņēmumā – picērijā “IlCastello”, darba diena sākās piecos pēcpusdienā. Raitis priecājas, ka bija iespējā iemācīties pagatavot dažādus tradicionālos itāļu ēdienus – picas ar dažādu garnējumu, makaronus (pasta), itāļu gardo dārzeņu zupu – minestroni, maizes salātus – panzanella, risoto, Itālijā iecienītāko picu “Margarita”, spageti -carbonara. Raitim tika dota iespēja iemēģināt roku dažādu picas kastu locīšanā (gan lielāku, gan mazāku). Tā kā picērijas īpašnieki bija lieli futbola fani, tad mums tika dota iespēja skatīties futbola mačus kopā ar īpašniekiem un viņu draugiem, baudot pašceptu picu mūsu prakses vietā.
Visu audzēkņu un skolotāju vārdā, sakām lielu paldies par doto iespēju Smiltenes tehnikumam, Alsviķu teritoriālajai struktūrvienībai, projektu vadītājai IngunaiAvotai, kā arī mūsu jauniegūtajiem draugiem Frančeskai un Fernando!