2021.gada decembrī, kad mācības profesionālās tālākizglītības programmā “Lopkopības tehniķis” tuvojās noslēgumam, nolēmām, ka izmantosim programmas “ERASMUS +” piedāvāto iespēju pilnveidot Smiltenes tehnikumā iegūtās prasmes kādā no Eiropas valstīm.
Lopkopības tehniķa profesijai ir plašas iespējas – sākot no dzīvnieku audzēšanas līdz realizācijai. No produkcijas ieguves līdz galdam.
Itālija – brīnišķīga zeme, kur atšķirības lauksaimniecības produkcijas ražošanā un pārstrādē atstāj iespaidu uz ēdienkarti un dzīvesveidu. Un “Erasmus+” programma ir lieliska iespēja ikvienam Smiltenes tehnikuma audzēknim un absolventam to iepazīt.
No 2022. gada 24. septembra līdz 7. oktobrim 7 dalībnieki – lopkopības tehniķu kursa absolventi devās profesionālo un sociālo iemaņu pilnveidē, lai iespējami vairāk uzzinātu par lopkopības nozares attīstības tendencēm, noteikumiem un realitāti saimniekošanu laukos, gaļas un piena produktu pārstrādē, uzglabāšanā un realizācijā.
Calabrija reģions atrodas Itālijas dienvidos, kur lielākā daļa lauksaimnieku nodarbojas ar dažādu augļu un dārzeņu audzēšanu. Pēdējo 50 gadu laikā, īstenojot mērķtiecīgu lauksaimniecības zemju izmantošanas un uzlabošanas programmu, izveidoti lieli citrusaugļu lauki un vīnogulāji. No lopkopības nozarēm šeit izplatīta aitkopība, kazkopība, piena lopkopība un liellopu audzēšana. Aitas un kazas bieži apdzīvo visai trūcīgos kalnu nogabalus un sastopamas arī pavisam neiedomājamās vietās. Populārs produkts ir dažādos veidos sagatavots kazas un aitas piena siers, ko var nopirkt nelielajos lauksaimniecības produktu veikaliņos un iknedēļas svētdienas tirdziņos, kas ir ļoti iecienīti Calabria reģionā.
Saimniecības ir nelielas, raksturīgi, ka tieši nelielās saimniecības ražo gan sieru, gan īpašo gaļas izstrādājumu ar stiprām garšvielām –Nduja – kapātu cūkas pavēderes gaļu ar pikantajiem Calabrija pipariem, kas ļauj produktu glabāt ilgāku laiku. Populārs mājražošanas produkts ir vītinātas desas un cietie Parmesan sieri, kas populāri visā Eiropā.
Praktiskās iemaņas pilnveidojām slaucamo govju saimniecībā, kur apkoptas un laimīgas uzturas 70 Holšteinas šķirnes govis, ir rūpīgi veidota ataudzēšanas programma, kam pamatā ir grupēšana. Govis dzīvo kūtī, brīvās turēšanas apstākļos, slaukšanai izmanto skujiņas tipa slaukšanas iekārtu, vienlaikus slaucot 12 govis. Saimnieks apguvis veterinārsta profesiju un veic gan mākslīgās apsēklošanu, gan ārstēšanu gan barības sastādīšanas darbus ganāmpulkam. Izslaukuma ziņā gan tās atpaliek- ap 7000 litri piena laktācijā. Pienu realizē par 0,70 EUR litrā. Saimniecība ar savu transportu pienu nogādā pārstrādes uzņēmumā un sniedz šo pakalpojumu arī citām saimniecībām.
Kas mums šeit, Latvijā, būtu vairāk jāattīsta? – Vispirms tā ir savstarpējā sadarbība un pievienotās vērtības radīšana produktiem. Saimniecības produktus visgaršīgākajā veidā var piedāvāt vietējais restorāns, kas atrodas pavisam netālu no saimniecības.
Brīvo laiku izmantojām, ceļojot ar vilcienu uz tuvējām pilsētiņā pašā Tirēnu jūras krastā, iepazīstot mazu, bet skaistu daļu no Sicīlijas, baudot izcilo Itāļu virtuvi. Novērtējām mierīgo attieksmi pret dzīvi, izbaudījām “Siestas” laiku, kas ļoti raksturīgs tieši Dienviditālijai.
Par šo iespēju esam ļoti priecīgi un pateicīgi. Tāpēc ir jāmācās Smiltenes tehnikumā un jāizmanto “Erasmus+” pasaules atklāšanas iespējas, jāatver sevi pasaulei un jāskatās plašāk. Uz galeriju...
Lopkopības tehniķu pieaugušo izglītības programmas 2021.gada 10. decembra absolventu vārdā -
Inguna Avota