Paēdis cilvēks ir laimīgs! Un laimīgi ir arī visi tie, kam ar savu darbu izdodas padarīt laimīgus citus. Šodien Smiltenes tehnikumā satikās “Erasmus+” projekta “Feeding the World” (“Pabarot pasauli”) dalībnieki no Somijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Spānijas un Latvijas. Jaunieši trīs nedēļās apgūs skolā izstrādāto jauno mācību moduli “Sezonālo dārzeņu pagatavošana”.
“Mācību programmā, ko skola turpmāk varēs piedāvāt arī citiem viesskolēniem, iekļautas pamatzināšanas par veselīgu uzturu, sezonālajiem dārzeņiem, to konservēšanu un ēdienkartes sastādīšanu,” informē skolas starptautisko projektu vadītāja Inguna Avota. “Jaunieši Smiltenes tehnikuma mācību virtuvēs mācīsies pagatavot garšīgus un veselīgus ēdienus. Projekta noslēgumā tos varēs nogaršot arī skolas mācību restorāna apmeklētāji.
Skolēni iepazīsies ar dažādiem ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumiem un pārtikas produktu piedāvājumu Latvijas tirgū. Savās zināšanās un pieredzē, izmantojot ECVET principus, ar starptautiskā projekta dalībniekiem dalīsies Smiltenes tehnikuma skolotājas Elizabete Pudāne, Ira Gaile, Inese Veidemane un Vita Audere.”
“Feeding the World” apvieno ļaudis, kuri gatavi izvēlēties dzīvesveidu un ikdienas paradumus, kas būtiski, lai nosargātu planētu Zeme un vienlaikus parūpētos par savu un līdzcilvēku dzīves kvalitāti, kas lielā mērā atkarīga no uztura un ēšanas paradumiem.
“Projektā iesaistījušies dažādu nozaru pārstāvji no Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Igaunijas, Nīderlandes, Austrijas, Lielbritānijas un Spānijas,” stāsta Inguna Avota. “Vadmotīvs: viss šajā pasaulē ir savstarpēji saistīts… Jautājums par to, ko ēdam, sevī ietver daudz vairāk, nekā pirmajā brīdī iedomājamies.
Patiesībā viss sākas ar cilvēka attieksmi pret savu darbu, vidi un apkārtējiem. Un vienlīdz svarīgs ir gan lauksaimnieka, gan skolas un pārtikas ražotāja ieguldījums.”
Šodien projekta dalībnieki savstarpēji iepazinās un, strādājot darba grupās, sastādīja sava kopīgā uzņēmuma ēdienkarti. Viesi devās ekskursijā pa Smiltenes tehnikumu un Kalnamuižu un viesojās skolas mājamatniecības centrā, kur iepazinās ar “Smiltenes pūra lādes” rokdarbnieču veikumu un rūpēm par latviskā mantojuma un rokdarbu tradīcijas saglabāšanu.
“Feeding the World” ietvaros, līdzīgi kā starptautiskajā projektā veterinārmedicīnas jomā, apmācības notiek visās minētajās valstīs.
Ir gandarījums, ka Smiltenes tehnikuma skolotāju bagāto pieredzi un skolas materiālo bāzi aizvien vairāk novērtē arī sadarbības partneri ārzemēs.
"Nav jau vajadzības izgudrot jaunu divriteni. Pasaulē tie ir tik daudzi un dažādi! Tāpat kā ēdienu gatavošanas tehnoloģijas," savu viedokli pauž skolas direktors Andris Miezītis. "Protams, trīs nedēļu laikā nav iespējams kopā "izēst puspudu sāls", bet iemācīties kaut ko jaunu gan. Tā arī šādu mācību programmu lielākā vērtība."
Baiba Vahere